In mijn carrière ben ik veel schadeformulieren tegen gekomen. Ik heb dan ook gemerkt dat niet iedereen weet hoe een schadeformulier ingevuld moet worden. Graag vertel ik u hier meer over. Ook geef ik enkele tips. Hiermee kan dan voorkomen worden dat u uw schade niet vergoed krijgt. Het zal u verbazen hoe vaak dit voorkomt doordat er bijvoorbeeld ergens een kruisje ontbreekt of verkeerd staat.
Tip 1
Zorg ervoor dat er altijd een schadeformulier in uw motorrijtuig ligt.
Tip 2
Wist u dat het ook mogelijk is om het schadeformulier online in te vullen en te versturen naar uw verzekeringsmaatschappij? Dit kan met de schade App. U downloadt de app via de volgende website. Op deze manier heeft u altijd een schadeformulier bij de hand.
Wanneer vult u een schadeformulier in?
Wij raden u aan altijd het schadeformulier in te vullen. Ook wanneer er in eerste instantie geen schade lijkt te zijn.
Tip 3
Zoek een rustige plek op en probeer het schadeformulier direct na het ongeval samen met de andere partij in te vullen.
Hoe vult u dan het schadeformulier in?
Bovenaan het schadeformulier vult u het tijdstip en locatie van het ongeval in. Probeer hierbij zo precies mogelijk te zijn. Noem bijvoorbeeld niet alleen de plaats maar ook de straatnaam met een huisnummer of een hectometerpaalnummer.
Ook is het mogelijk om bovenaan het schadeformulier in te vullen of er gewonden zijn. Wanneer u lichamelijke klachten heeft vult u dan ‘JA’ in. De verzekeringmaatschappij weet dan dat er mogelijk een letselschadeclaim komt.
Vergeet ook niet de getuigen te vermelden met naam en adresgegevens of met een telefoonnummer. Mocht er naderhand onduidelijkheid bestaan over de toedracht van het ongeval dan kan de verzekeringsmaatschappij of de belangenbehartiger de getuigen om een verklaring vragen. Heeft u slechts een kenteken. Noteer dit dan ook. De naam en adresgegevens kunnen dan achterhaald worden.
Tip 4
Let op wie er genoteerd staat bij ‘VOERTUIG A’ en ‘VOERTUIG B’. Zorg dat dit overeen komt met de tekening die op de voorkant van het schadeformulier staat.
Zijn er meer voertuigen betrokken bij het ongeval. Vul dan bij punt 4 op het schadeformulier ‘JA’ in. Bij punt 14 ‘MIJN OPMERKINGEN’ kunt u dan de kentekens noteren.
Daarna vult u uw naam, adres en verzekeringsgegevens in. De andere partij vult ook deze gegevens in. Vervolgens plaatst u een tekening op het schadeformulier. Geef de rijrichting aan met een pijl en waar de voertuigen elkaar raakten met een kruisje.
Tip 5
Bij punt 12 heeft u de mogelijkheid de toedracht aan te geven door het plaatsen van een kruisje. Deze optie wordt vaak vergeten en lijdt over het algemeen tot discussie over de toedracht. Helaas, geregeld met het gevolg dat er vanuit de verzekeringsmaatschappij geen schade uitkering plaatsvindt. Dit wilt u niet dus wees alert op punt 12. Let er ook op dat u de juiste kruisjes bij de juiste partij ‘A” of ‘B’ zet. Stond u bijvoorbeeld stil? Vergeet dit dan niet aan te geven door middel van een kruisje.
Onderaan het schadeformulier mogen u en de andere partij een handtekening plaatsen. Plaats deze alleen wanneer u akkoord bent met hetgeen is ingevuld op het schadeformulier. Wanneer u het ergens niet mee eens bent maak dan een opmerking (wij noemen dit een voorbehoud) bij punt 14 ‘MIJN OPMERKINGEN’. Omschrijf zo duidelijk mogelijk waar u het niet mee eens bent en dus niet voor tekent. Van een schadeformulier gaat namelijk wettelijke bewijskracht uit! Wanneer u tekent en achteraf aangeeft het er niet mee eens te zijn dan is het aan u om dit te bewijzen. In de praktijk is dit vaak erg lastig.
Tip 6
Verloopt het invullen van het schadeformulier niet soepel of is er sprake van behoorlijke lichamelijke klachten belt u dan de Politie en vraag hen om langs te komen.
Verder heeft het schadeformulier nog een achterzijde. De achterzijde mag u naderhand thuis invullen. De andere partij doet dit ook. Vervolgens stuurt u het schadeformulier op naar uw verzekeringsmaatschappij en belangenbehartiger.
Tip 7
Vergeet niet een kopie achter te houden. De post of de verzekeringsmaatschappij kan namelijk het schadeformulier kwijt raken.
Heeft u nog vragen over het invullen van een schadeformulier of bent u betrokken geraakt bij een ongeval en wilt u schade claimen? Neemt u dan geheel kosteloos en vrijblijvend contact op met Van Beek De Klerk Juristen.
Categorie: Onze blogberichten