Het is weer Lente! Is het u al opgevallen? De natuur is groener dan voorheen, de bloemen staan in bloei en de zon laat zich meer zien. Ook worden er veel jonge dieren geboren. Heeft u de lammetjes al in de wei zien staan en de familie eend al langs de waterkant gespot?
Het zal u misschien verbazen dat er in de Lente veel verkeersongevallen plaatsvinden doordat automobilisten stoppen voor een overstekende eendenfamilie. Wat doet u wanneer er een eendenfamilie voor uw auto langsloopt? Het merendeel van de automobilisten trapt direct op zijn rem. De automobilist achter u reageert te laat en rijdt bij u achterop. De eendenfamilie heeft hij/zij niet gezien. Alleen uw abrupte remactie.
Wat betekent dit juridisch gezien? Wie heeft er schuld aan het ontstaan van de aanrijding?
De achteroprijder? Hij/zij had voldoende afstand moeten bewaren en oplettender moeten zijn? Je bent immers op grond van artikel 19 RVV verplicht om je auto tijdig tot stilstand te kunnen brengen.
Of heeft de automobilist schuld die plotseling en heel abrupt op zijn rem trapte? Er was immers geen directe verkeersnoodzaak.
Gelukkig heeft de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, hier een uitspraak over gedaan.
Gekeken moet worden naar de omstandigheden van het geval. Van belang is bijvoorbeeld:
- Waar werd er gereden en met welke snelheid?
Reden partijen bijvoorbeeld op een snelweg of op een weg binnen de bebouwde kom. Bij dit laatste voorbeeld wordt met een lagere snelheid gereden en zijn automobilisten genoodzaakt vaker te remmen. Het is dan meer aannemelijk dat de achteroprijder niet voldoende afstand heeft gehouden.
Ook van belang is bijvoorbeeld:
- Hoe groot was het overstekende dier?
Een overstekend hert ziet een automobilist achter u misschien ook. Waardoor hij/zij uw remactie kan verwachten. Een eend of een eekhoorn hoogstwaarschijnlijk niet.
In ieder geval concludeerde de Hoge Raad dat er geremd mag worden voor een overstekend dier. Wel dient u er dan op bedacht te zijn dat uw achterligger niet op tijd stil staat. Schat u in dat uw achterligger niet op tijd kan stoppen en u besluit alsnog te remmen dan handelt u gevaarzettend. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u op een snelweg besluit te remmen voor een overstekende eend. Aan de ander kant blijft op uw achterligger altijd de verplichting rusten om voldoende afstand de bewaren zodat hij/zij tijdig zijn auto tot stilstand kan brengen. In de praktijk betekent dit dat u uw schade vaak maar gedeeltelijk vergoed krijgt.
Is dit ook u overkomen? Van Beek De Klerk Juristen geeft u graag advies. Leg uw kwestie kosteloos en vrijblijvend aan ons voor.